Kinderen die bij de VoorleesExpress terechtkomen, zijn vanuit school, jeugdarts, logopedie of andere instantie doorverwezen. Het zijn vaak kinderen uit gezinnen waar thuis niet tot nauwelijks Nederlands wordt gesproken en weinig aandacht is voor taal en boeken. De VoorleesExpress betrekt de ouders er bij in de hoop dat zij met het voorlezen doorgaan.
Cora (59) is al vijf jaar voorlezer en coördinator bij de VoorleesExpress. Ze heeft bij tientallen gezinnen in Laak, Centrum en Ypenburg voorgelezen. “Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen dat niet te veel tijd kost en niet in het weekeinde zou zijn. Ik hou van lezen en zag dat de VoorleesExpress vrijwilligers zocht. Ideaal, laagdrempelig en leuk!”
Na een introductie, kun je als vrijwilliger je voorkeuren opgeven voor een wijk en de leeftijd van de kinderen. Samen met de coördinator breng je een eerste bezoek aan het gezin. Klikt het? Dan stel je doelen op, bijvoorbeeld het vergroten van de woordenschat of concentratie. Daarna ga je twintig keer een uur voorlezen aan het kind. De ouder blijft erbij.
Ik maak het altijd gezellig
“Ik maak het altijd gezellig. Omdat het luisteren voor kinderen inspannend is, doe ik een spelletje tussendoor. Ik praat veel zodat ze vertrouwd raken met het Nederlands. Laatst bij een Turks gezin bedankte de moeder mij omdat zij er zelf ook veel woorden had bijgeleerd. Haar dochters woordenschat steeg van 30 naar 80 procent!”, vertelt Cora.
Ze bezoekt ook altijd een keer met het kind en ouder de bibliotheek. “Boeken, taal, lezen… Ze moeten het leuk gaan vinden. Ik draag bij aan die ontwikkeling. Dat is fijn. En de kinderen vinden een uur één op één aandacht heerlijk. Ik geef ze een uurtje plezier. Ze staan al bij het raam als ik langskom. Daar is de juffff!!
Den Haag – 17 augustus 2022