Sadie kookt al 17 jaar lang elke week voor oudere mensen in Wijkcentrum De Wissel in Laak en sinds vier jaar ook in buurthuis O3 bij Hollands Spoor. Ze woonde vroeger in Laak. “Koken voor anderen is het leukste wat er is. In de winter maak ik stamppotten en erwtensoep – ik hou ervan! -, in de lente en herfst geef ik mijn draai aan recepten die ik meeneem uit de grote supermarkten en in de zomer kook ik Curaçaose gerechten zoals geitensoep en stoofvlees met rijst, bonen, wortel en pruimen.”
Voor Sadie’s Kitchen, zoals haar kookmiddagen heten, doet ze alles samen met een vriendin: boodschappen, koken en uitserveren. “Samen eten brengt mensen bij elkaar. Ze zijn zo blij om te komen eten. Ze klappen in hun handen. Als ik eten serveer, voelt het voor mij elke keer alsof ik een grote prijs heb gewonnen. Je hoort of mensen het lekker vinden. Maar ook als dat niet zo is. Daar maak ik me niet druk over. Je kunt niet elke week iedereen tevreden houden.”
Sadie noemt zichzelf een soep. Haar moeder komt uit de Dominicaanse Republiek, haar vader uit Anguilla en zelf is ze geboren op Sint-Maarten en opgegroeid op Curaçao. “Ik leerde koken van mijn tante bij wie ik ging wonen toen mijn moeder op 11-jarige leeftijd overleed. Ik moest klussen doen. Deed ik het niet, kreeg ik een klap. Van al die huishoudelijke taken, vond ik koken het leukste.”
Dat plezier is ze nooit verloren. Na de hotelschool schopte ze het tot chef-kok in een hotel en later ook hoofd-kok. “Ik leef in de keuken. Ik kook en bak altijd, overal. Ik heb altijd gezegd: na mijn pensioen ga ik vrijwillig voor ouderen koken. Ik heb genoeg gewerkt voor geld. Zolang mijn benen en hersenen goed zijn, ga ik ermee door.
Den Haag – 30 mei 2022