Marjolein Springintveld (46)
“Na een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening ben ik min of meer in dit werkveld gerold. Eerst als jobcoach/re-integratiecoach bij verschillende organisaties en daarna als zorgbemiddelaar bij Ipse de Bruggen. Intussen ben ik alweer 8 jaar bij MEE ZHN als onafhankelijk cliënt-ondersteuner voor de Wet Langdurige zorg. Een aantal uur in de week ben ik gedetacheerd bij het Zorgkantoor als crisisregisseur.
Al met al een heerlijke baan, want ik houd van afwisseling en aanpakken. Dan zit je bij MEE goed, want geen dag is hetzelfde. Ik werk met een groep hele fijne collega’s waar ik altijd op terug kan vallen. Als ik ‘s avonds thuis op de bank zit en me realiseer dat ik die dag net een beetje verschil heb kunnen maken in het leven van iemand, dan voel ik me oprecht bevoorrecht en gelukkig.
Als je een verstandelijke beperking of psychische klachten hebt, kan het regelen van alledaagse dingen, maar zeker ook van zorg best ingewikkeld zijn. De meeste van mijn cliënten kennen de mogelijkheden in hun situatie onvoldoende, of kunnen die niet zelfstandig of via hun netwerk vinden. Het zorgsysteem, met al z’n regels en afkortingen, is ook zeker niet voor iedereen even doorzichtig. Soms is het voor mensen moeilijk om de juiste weg te vinden. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben die je hierbij kan ondersteunen.
Als we contact hebben gelegd, ga ik het liefst bij mensen thuis langs. Dan zie ik ze in hun eigen omgeving, dat is belangrijk voor het beeld. Bovendien zijn ze daar vaak het meest ontspannen. Als je naar een hulpverlener toe moet, hoe laagdrempelig we ook zijn, geeft dat toch altijd wat stress. Lang niet iedereen weet overigens dat je recht hebt op onafhankelijke cliënt-ondersteuning, zowel binnen de gehandicaptenzorg als de psychiatrie en de verzorging en verpleging. Daar zou nog best wat meer bekendheid aan mogen worden gegeven.
In Zoetermeer zitten we ten opzichte van Den Haag toch een beetje uit de loop, dus hebben we niet heel veel contact met de andere onderdelen van Xtra. Soms vind ik dat weleens jammer, want andere collega’s moeten je ook weten te vinden. We staan altijd open voor samenwerking, maar dat begint natuurlijk met elkaar kennen en waarderen. In Zoetermeer bundelen we de krachten in inZet, een samenwerkingsverband van een groot aantal maatschappelijke organisaties, dat erop gericht is om domein overstijgend te werken. Ook werken we geregeld samen met de collega’s van Vrijwilliger Thuis, een onderdeel van Xtra.
Binnen de Wet Langdurige zorg is onze bemiddelende rol echt compleet onafhankelijk. We adviseren op basis van wat het beste voor de persoon is, zonder het belang van een organisatie te dienen. Dat merken en waarderen onze cliënten ook. Cliënt-ondersteuning is in principe kortdurend, al zijn er soms zoveel vragen dat je wel eens langere tijd bij iemand betrokken bent. Hierdoor leer je de mensen en hun netwerk nog beter kennen en kun je met elkaar beter inspelen op de hulpvragen. Binnen het werk is het belangrijk om ook goed naar je eigen draagkracht te blijven kijken. Het werk is intensief en als je zou willen kun je zomaar 24/7 in touw kunnen zijn. Je moet dus grenzen stellen en die duidelijk maken. Overleggen met directe collega’s helpt. Met elkaar zorg je ervoor om de juiste balans te vinden in het intensieve, maar vooral ook zeer boeiende werk dat wij doen!”
“Met elkaar zorg je ervoor om de juiste balans te vinden in het intensieve, maar vooral ook zeer boeiende werk dat wij doen!”