“Het is voor iedereen spannend om hulp te vragen als het, om wat voor reden dan ook, niet gaat. Als ik de eerste keer bij mensen binnenkom, zie ik vaak een gezin dat het even niet ziet zitten, bijvoorbeeld door een scheiding, verslaving of schulden. Maar het kan ook een zieke moeder zijn met een dochter met wie het niet goed gaat op school.
Via het Centrum Jeugd en Gezin komen gezinnen vaak bij ons terecht. Met een duwtje in de rug laten we zien dat ze er, samen met hun persoonlijke netwerk, zelf kunnen uitkomen. Bij het Eigen Toekomst Plan blijft de regie bij de mensen zelf. Ik ben geen hulpverlener, maar breng mensen bij elkaar. Ik breng hun sociale netwerk in kaart: zijn er buren, familie of vrienden die kunnen meedenken? Dat doen ze met het gezin op een bijeenkomst. Daar wordt een toekomstplan gemaakt met afspraken over de acties die nodig zijn en wie wat doet. Zo kon de dochter rekenen op de hulp met school van haar neef en kreeg ze een bureau op haar kamer om huiswerk aan te maken.
Het mooie van het Eigen Toekomst Plan is dat mensen met wat hulp van hun netwerk weer gaan geloven in hun eigen kracht. Aan het einde van het traject zie ik een gezin dat straalt van trots omdat ze het zelf hebben gefixt. Dan zeg ik: ‘Dit hebben jullie zelf gedaan!’ Niets mooiers dan dat!”
Den Haag – 1 februari 2022