Esther de Geus (41)
“Ik ben hier, of bij Stichting Mooi zoals dat destijds heette, zo’n 20 jaar geleden als stagiaire begonnen. Dat zette ik laatst ook op LinkedIn in een post: ‘Van stagiaire tot directeur’. Een levend voorbeeld van wat er allemaal kan bij Xtra. In de juiste omgeving, waar je kunt groeien en jezelf
ontwikkelen, vind je steeds voldoende uitdaging en afwisseling. Natuurlijk heb ik momenten gehad dat ik ook buiten de deur keek, maar dan kwam er toch altijd weer iets interessants op m’n pad.
Dat ik hier al zo lang werk, heeft bijkomende voordelen. Ik weet vaak hoe dingen zijn en waarom dat zo is. Dat gebruik ik alleen niet om uit te leggen dat iets zo moet blijven, maar juist om zaken verder te kunnen verbeteren. Xtra is nu veel complexer en completer dan ooit. Samen hebben we het volledige aanbod voor mensen van 0 tot 100 die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Hoe boekjes-achtig het misschien ook klinkt, ik leef echt het Xtra-gevoel: met elkaar willen werken voor mensen die het even niet alleen kunnen. Dat is ook de drijfveer van mijn collega’s. We zijn dan toevallig voor dit type werk opgeleid, maar willen allemaal ook werkelijk iets betekenen voor de mensen in de stad.
In de huidige markt kun je overal terecht en onze cao is echt niet zo goed als aan de profit kant. Mensen die ervoor kiezen om hier te werken, doen dat dus niet voor het salaris. Ze kiezen voor ons, omdat ze voelen dat wij werken vanuit verbinding. In sommige branches word je bijna verplicht om thuis te werken, want je hebt geen eigen kamer en geen dagelijkse gezelligheid met je team. Sinds kort voer ik 100 dagen gesprekken met nieuwe collega’s. Wat ik als positieve feedback terugkrijg, is de aandacht voor vitaliteit, voor elkaar als mens en het warme welkom. Dat is waarom mensen hier graag werken.
Duurzaamheid is net als in de hele samenleving voor ons een groot thema. Met een breed opgezette groep collega’s denken we actief na over hoe we elkaar daar nog enthousiaster over kunnen krijgen. Elke maand organiseren we een sneakerdag. Dan zetten we fruit neer op de verdiepingen en gaan we om tien over twaalf met z’n allen naar buiten. Als het regent zijn er zo’n 40, bij droog weer soms wel 70 collega’s, uit alle werkmaatschappijen. Iedereen is welkom. Niks hoogdravends, lekker een half uur wandelen. Op een ontspannen manier bijpraten en nieuwe mensen leren kennen. Ik hoop daarbij een beetje op het olievlek-principe. Dat deelnemers in hun eigen team voorstellen om ook een keer mee te doen. Het zijn kleine stapjes en kost wat tijd. Maar het draagt bij aan onze ambitie om goed in contact te staan met alle medewerkers, vrijwilligers en stagiairs in de organisatie. Je verandert de wereld niet in één dag en ook niet in twee jaar. Maar als we dit vasthouden, geloof ik dat het gevoel
verder zal groeien dat we het bij Xtra werkelijk samen doen.
We hebben echt nog wel iets te overbruggen om in de regio de beste werkgever in onze sector te worden. Ook op het gebied van mobiliteit en vitaliteit. Maar als je ziet wat we de afgelopen twee jaar hebben bereikt, dan stemt me dat hoopvol. Ik zou heel gelukkig zijn als we alle mensen hier op de afdeling kunnen behouden. Dan kunnen we ons driejarenplan afmaken om een flexibele en toekomstbestendige bedrijfsvoering neer te zetten. Want ook daar geldt natuurlijk: hoe vaker er personen wisselen, hoe vaker je pauzeert in de transitie. Ik word blij van bouwen op de grote lijnen en vooral van dat met elkaar doen. Zeker nu ik zie dat we samen echt hele mooie stappen aan het zetten zijn.”
“We zijn dan toevallig voor dit type werk opgeleid, maar willen allemaal ook werkelijk iets betekenen voor de mensen in de stad.”